Conpasta

Nastavnica Biserka Šmit je u Karlovac na Međunarodni kongres izvornog tjesničarstva odvela učenice 4.A razreda, Mateu Brajković i Cvitu Bilan. Izvješće s kongresa možete pročitati u nastavku članka.

 

Internacionalni kongres izvornog tjesteničarstva  Conpasta održao se 6. i 7. 11. 2014. godine u Karlovcu. Na kongresu je  sudjelovalo 13 zemalja. Pripremalo se 120 vrsta jela od tjestenine.
U okviru kongresa održano je natjecanje učenika i mladih kuhara  do 23 godine. Natjecalo se 18 ekipa. Našu školu predstavljali su Matea Brajković (Jesenska čarolija na mediteranski)  i Cvita Bilan (Cvitini ravioli u umaku od piletine i tikvica), učenice 4.A, uz mentorstvo Biserke Šmit.

Učenica Cvita Bilan pobjednica je u kategoriji stručnog rada i dobitnica BRONČANE CONPASTE.


Cvitini ravioli u umaku od piletine i tikvica

 


Sastojci za 2 osobe:
- Pileći file – 250 g
- Tikvice- 120 g
- Mrkva- 30 g
- Vrhnje za kuhanje
- Maslinovo ulje
- Luk
- Češnjak
- Bosiljak

Gotovljenje:
Na maslinovu ulju  propržiti luk rezan na kockice, dodati sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, propržiti i dodati pileći file rezan na rezance. Pirjati, podliti povrtnim temeljcem. Kada je meso upola gotovo dodati ribanu tikvicu, dodati vrhnje, začiniti solju, paprom i bosiljkom.
Poslužiti uz raviole punjene špinatom.
Tijesto za raviole:
- Brašna- 200 g
- Žumanjak- 1
- Jaje – 1
- Sol


Od navedenih namirnica izraditi tijesto i pustiti da odmori 30 minuta. Tijesto razvaljati 1 mm debljine, rezati krugove, na sredinu staviti nadjev, rubove premazati jajem i preklopiti na pola. Kuhati u posoljenoj vodi 10tak minuta.

Nadjev od špinata:
- Špinata- 150 g
- Žutanjak – 1
- Sir parmezan- 40 g
- Sol, papar, muškatni oraščić


Špinat blanširati, ocijediti i sitno isjeckati. Dodati žutanjak, ribani parmezan, malo soli, papra i muškatni oraščić. Lagano izmiješati i puniti raviole.