Sveti Mihovil

U prethodnom članku je spomenuto da su naši učenici i nastavnici bili u obilasku Šibenika pod stručnim vodstvom profesorice Jolande Krnić Zmijanović. Kako je učenica Vlatka Fržop doživjela tu šetnju možete pročitati u tom članku, a u ovom možete pročitati neke detalje koje su učenici naučili o arkanđelu Sv. Mihovilu i istoimenoj tvrđavi koja je štitila Šibenik u vrijeme Turskih osvajanja ovih područja, a pripremila ih je učenica Alisa Antunac.

 

Sveti Mihovil

Sveti Mihovil je zaštitnik našeg grada Šibenika. Blagdan sv. Mihovila je 29. rujna. Ime Mihael na hebrejskom znači "tko je kao Bog". On je arhanđeo, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela. Branitelj apokaliptične žene i pobjednik sedmoglavog apokaliptičng zmaja, prema liturgijskim tekstovima voditelj blaženih duša u raj, po starim ikonografskim predodžbama vagatelj duša na posljednjem sudu.                                           
Spominje se u Svetom pismu pet puta a najznačajniji je svetopisni tekst o sv. Mihaelu iz Otkrivenja. "Uto se zametnu rat na nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu ,ali ne mogaše izdržai. I mjesta više za njih nije bilo na nebu. Bijaše izbačen veliki zmaj, stara Zmija, koji se zove đavao = sotona, zavodnik cijeloga svijeta, bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli".
Prvi spomen na sv. Mihovila u Šibeniku javlja se i prije prvog povijesnog spomena grada za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. Kod crkve sv. Lovre u Donjem polju pronađen je kameni fragment sa apomenom imena sv. Mihovila. Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila.
O svečanostima u gradu Šibeniku za blagdan sv. Mihovila, dana 29. rujna govori i poznati šibenski humanistički pjesnik Juraj Šižgorić koji spominje da se toga dana održavaju molitve, plemstvo i obrtnici donose voštanice u čast svecu , a u skupštini se zboru senata pridružuje jedan pučanin. Plemićko vijeće Šibenika upravo na dan sv. Mihovila 29. rujna 1607. donosi odluku o tiskanju Statuta grada Šibenika. Bio je običaj i da se iz zatvora pusti jedan zatvorenik
Lik sv. Mihovila stoji na grbu grada Šibenika koji je u upotrebi do 1926. godine kada je odlukom minstarstva policije zabranjena upotreba svih opićnskih i pokrajinskih grbova i pečata. Ponovno se koristi od 1939. godine kada je zabrana ukinuta.


Tvrđava sv. Mihovila

Prvi je sakralni spomenik grada, sagrađen u jezgri starog Šibenika, u tvrđavi bio posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala sve do 19. st. kad ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava s vremenom počela nazivati tvrđavom sv. Mihovila.
Tvrđava sv. Mihovila nalazi se 70 metara iznad mora. Arheološka istraživanja dokazuju da se na području tvrđave živjelo u kasnobrončano, željezno i antičko doba. Prvi povijesni izvor koji govori o tvrđavi je isprava koju je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. 25. 12. 1066. godine, izdao zadarskoj opatici Čiki, čime joj potvrđuje samostanske posjede.
Utvrda je preživjela niz preinaka i proširenja. Ne postojie podatci o tomu kako je izgledala, osim nekoliko šturih povijesnih svjedočanstava. Dok se top nije počeo koristiti u osvajanjima, zidine su u presjeku imale 80 cm  i bile su okomite. Pojavom topa grade se debele zidine. Dio zidina i kula uklonjen je oko 1870. godine. Na samoj tvrđavi u cijelosti su sačuvane četiri kule. U tvrđavu se može ući sa istočne i zapadne strane. Sa sjeverozapadne strane spušta se obrambeni zid dug 200 metara. S jugozapadne strane, do mora je vodio takozvani dvojni zid. Kroz njega se najlakše dolazi iz utvrde do mora. Sa južne strane nalazio se najduži obrambeni  zid koji je gotovo u cijelosti porušen godine 1870. Kula na koju se on vezivao danas je pretvorena u groblje sv. Ane, a podno groblja je sačuvan mali segment toga zida. Sačuvani su neki dijelovi zidina kao što je dio zida i kula koja je danas stambeni objekt kod trga Četiri bunara, gradska vrata, zid kneževe palače i dvije kule.  Zbog svog smještaja i dominantnosti nad čitavim starim dijelom grada i predivnim pogledom na šibenske otoke, tvrđava sv. Mihovil jedan je od najznačajnijih i turistički najatraktivnijih lokaliteta u Šibensko- kninskoj županiji.

 

Alisa Antunac, 2.A

Lokacija

sample image

Od školske godine 2011/12. na novoj lokaciji i stalno u jutarnjoj smjeni!

Kontakt

  • Adresa: Srednja strukovna škola, Ante Šupuka 31, Šibenik 22000
  • Tel: 022 21 44 84
  • E-mail: ravnatelj@ss-strukovna-si.skole.hr
  • Website: www.strukovna.hr