Razgledavanje grada

U sklopu školskih aktivnosti profesorica Jolanda Krnić Zmijanović je odvela učenike u obilazak Šibenika i njegovih kulturnih i povijesnih lokaliteta.

Učenici su dobili kao zadatak da nakon povratka napišu tekstove s kojima će podijeliti svoje dojmove i iskustva s onima koji nisu bili. Kako je taj zadatak obavila Vlatka Fržop iz 2.A možete pročitati u nastavku.

 

Profesorica Jolanda Krnić Zmijanović htjela nam je dočarati povijesni dio Šibenika, stoga nas je povela u razgledavanje i bila naš vodič na putu kroz prošlost. Naše prvo odredište bio je park Roberta Visianija, a u našem društvu su bila još 3 razreda i 4 profesorice. U parku smo čuli priču o kralju Petru Krešimiru IV  i povijesti grada.

Nakon toga smo obišli Crkvu sv.Frane pa smo se zaustavili u dvorištu samostana. U knjižnici Sv.Frane se nalazi Šibenska molitva, inkunabule...   U crkvi Sv.Frane nalaze se predivne orgulje Petra Nakića. Cijelo naše društvance je bilo preumorno za penjanje na tvrđave tako da smo ih samo pogledali iz daljine i čuli priče o Turcima.Putem „Masne ulice“ došli smo do crkve sv.Ivana (nekad sv.Trojstva) s predivnim kamenim stubištem. U blizini  se nalazi i  prva javna česma u Šibeniku. Jedna od zanimljivosti Šibenika je to što je to prvi grad sa gradskom rasvjetom(28.8.1895.g.) . Par skalina „uzvodno“ nalazi se crkva Sv.Krševana koja danas služi kao galerija  za izložbe. Ona je najstariji sačuvani sakralni objekt iz 12.stoljeća , a nastala je za vrijeme  kneza Domalda. Moram spomenuti da je ulica koja se proteže od kazališta pa sve do tvrđave Sv.Mihovila nekoć bila glavna gradska ulica. Još jedna od znamenitosti grada su orecchioni, male konzole s rupama koje se nalaze na mnogim srednjovjekovnim palačama u gradu. Jedna od zanimljivijih teorija o njihovoj upotrebi je ona da je  to bio svojevrsni srednjovjekovni klima uređaj jer bi se preko jedne drvene šipke umetnute u rupe konzola ispred prozora prebacio mokri „lancun“ koji bi kako bi puhao vjetar stvarao  hladan zrak. Izmoreni šetanjem  „skalinama“ dolazimo do crkve i samostana Sv.Lovre  gdje se neki odmaraju i promatraju jedan od bisera  Šibenika a to je botanički  vrt kraj samog samostana. U čast Gospi Lurdskoj pravi se špilja 1926.g. U samom  je samostanu boravio fra. Andrija Kačić Miošić.  Zaustavili smo se kod palače Foskolo na kojoj je radio slavni Juraj Dalmatinac koji je napravio predivna kiparska djela. Na palači se nalaze gotičke monofore, renesansni   rebusi… Naišli smo i na stari srednjovjekovni WC koji izgleda kao izbočina iz zida s malim prozorčićima i koji je imao otvor s donje strane gdje su izlazile fekalije. Time smo doživjeli „čari“ srednjeg vijeka. Zbog „čistoće“  srednjovjekovnih ulica navodno su nastale cipele s potpeticom. Kako smo se do sad uspinjali, sad dolazi lakši dio puta gdje se spuštamo  do mora. Ali prije nego što smo došli do mora, zastali smo ispred crkvice Svih svetih očarani pogledom na katedralu.

Katedrala sv.Jakova je građevinsko i umjetničko remek djelo. Ona je pod zaštitom UNESCO-a, a cijela je izgrađena od kamena. Građena je od 1431. do 1536. godine, a najznačajniji majstor  je Juraj Dalmatinac. Na sjevernoj apsidi je  isklesao anđele koji drže natpis pisan gotičkim pismom na kojem je uklesao i svoj potpis. Originalnu kupolu izveo je Nikola Firentinac također prema zamislima Jurja Dalmatinca. Na katedrali se nalazi i kip zaštitnika  grada Sv.Mihovila. Ispred katedrale nalazi se kip Jurja koji je izradio Ivan Meštrović. Specifičnost katedrale je što nema vezivnog materijala. U katedrali se nalazi mali prostor ispod sakristije koji je Dalmatinac iskoristio kao prostor za krstionicu. U svakom kutu su se nalazili proroci, ali dva kipa su ukradena. Malo dalje od izlaza nalaze se originalna drvena vrata katedrale, restaurirana i izložena na zidu kod gradskih vrata. Još jedna specifičnost katedrale je ta što nema zvonik.

Tu je završio naš mali izlet kroz prošlost. Nadam se da ste uživali u mojoj priči o prošlosti Šibenika, jer je meni bilo zadovoljstvo podijeliti ovaj edukativni i zabavni izlet s vama.

Vlatka Fržop  2.A

Lokacija

sample image

Od školske godine 2011/12. na novoj lokaciji i stalno u jutarnjoj smjeni!

Kontakt

  • Adresa: Srednja strukovna škola, Ante Šupuka 31, Šibenik 22000
  • Tel: 022 21 44 84
  • E-mail: ravnatelj@ss-strukovna-si.skole.hr
  • Website: www.strukovna.hr