Biser mora 2024
- Created on Wednesday, 10 April 2024 14:09
- Published Date
21. 3. 2024. učenici agroturističkog smjera 2. A, 3.A i 4.A razreda posjetili su otok Brač. Tijekom stručnog izleta učenici su prisustvovali 24. Međunarodnom kulinarskom festivalu „Biser mora“ te u mjestu Škrip posjetili Muzej otoka
Brača i Muzej uja.
Na Međunarodnom kulinarskom festivalu „Biser mora“ učenici su:
- pratili natjecanje profesionalnih kuhara te imali priliku vidjeti izradu i prezentaciju kulinarskih uradaka suvremene gastronomije
- vidjeli impresivne slastičarske uratke torti
- pogledali prezentaciju proizvođača: vina, začina, džina, noževa i drugih proizvoda
- prisustvovali master class-u „Kruh i peciva“ u organizaciji Dragice Lukin te imali priliku upoznati se s izradom pekarskih proizvoda i degustirati izložene uratke
- prisustvovali master class-u „Sljubljivanje hrane i prosecca“ u organizaciji Astorie & Damira Zrne u okviru kojega su punoljetni učenici 4. A razreda uživali u prezentaciji pet vrsta prosecca koju je pratila degustacija dvije vrste carpaccia
- uživali u pezentaciji i degustaciji roštilja, chef-a Dragana Stojimenovića.
Učenici su posjetili mjesto Škrip, najstarije naselje na otoku Braču. Nakon kraće šetnje mjestom pogledali postav Muzeja otoka Brača s bogatom etnografskom zbirkom i Muzej uja, obnovljenu staru uljara koja ulje proizvodi na tradicionalni način, a predstavlja uspješan spoj poljoprivrede i turizma.
Muzej uja dio je OPG-a obitelji Cukrov koja u prostorima obiteljske uljare putem kušaone uspješno prezentira i prodaje poljoprivredne proizvode svog gospodarstva – ekstra djevičansko maslinovo ulje, namaz od maslina, kapare, sir, marmelade, kruh, vino, likere i brojne druge proizvode.
Kroz priču i prezentaciju starih strojeva učenici su se upoznali s tradicionalnim načinom proizvodnje ulja, a potom na katu uljare uz vođeno kušanje uživali u degustaciji proizvoda poljoprivrednog gospodarstva Cukrov.
I na kraju, malo nam je vremena ostalo za šetnju kroz Supetar. Bilo je tu još događanja koje je trebalo posjetiti, ali uz predivno vrijeme vratili smo se kući u nadi da se vidimo, nadam se, ponovno.
Ovom prilikom bi se zahvalili udruzi ŠKMER u čijoj organizaciji je održan 24. Međunarodni kulinarski festival Biser mora i OPG-u Cukrov na srdačnom i velikodušnom gostoprimstvu.
Organizatori stručnog izleta – Damira Škarica i Marko Baranović
Nastavnici u pratnji - Soraja Držić Balov i Pero Grgić
Foto galerija je dostupna na ovom linku.