Terenska nastava agroturističkih tehničara
- Created on Wednesday, 27 November 2024 12:42
- Published Date
21. studenog 2024. godine agroturistički tehničari 3. A i 4. A razreda u pratnji strukovnih nastavnika; B. Bilandžije, M. Petrović, D. Škarice, A. Alduka i M. Baranovića posjetili su Vrtove lunjskih maslina, mrjestilište Cromaris, solanu Nin i vinariju Birin.
Područje Luna je jedno od rijetkih lokacija na cijelome svijetu gdje još rastu izvorno divlje masline.
Od ukupno oko 400 ha maslinika područje dostupno posjetiteljima veliko je oko 75 ha, a postoji i Botanički rezervat Dudićeve krune koji se prostire na 24,6 ha. Dendrološkom analizom otkriveno je da su neka od ovih stabala stara preko 1500 godina (za pojedina se pretpostavlja starost od 2000 godina), što je pokazatelj postojanosti ovog krajobraza još od antičkih vremena.
Cromaris mrjestilište potpuno je rekonstruirano i otvoreno 2015. godine te danas predstavlja jedan od najsuvremenijih pogona za mrijest brancina i orade u svijetu. Mrjestilište je podijeljeno na matičnjak, uzgojne jedinice od ličinačke faze preko metamorfoze do mlađi te odjela za proizvodnju zooplanktona i fitoplanktona koji su ujedno i prva hrana uzgojne ribe. Sve su jedinice odvojene sa zasebnim filtracijskim sustavima, što omogućuje kreiranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Učenike je dočekalo stručno vodstvo tehnologa koji su ih proveli kroz sve jedinice mrjestilišta, uz potrebne higijenske preduvjete.
Nakon Cromarisa uputili smo se u solanu Nin, odnosno u Muzej i kuću soli gdje su učenici mogli ćuti sve o povijesti i specifičnostima proizvodnje ninske soli. Solana Nin udovoljava strogim zahtjevima za proizvodnju ekološke soli, tako da je 2022. godina dobila europski ekološki certifikat, čime je postala treća solana u Europi koja posjeduje prestižni EU Ecolabel.
Za kraj smo ostavili posjet Vinariji Birin koja se tek nedavno pojavljuje na tržištu, ali ima dugu obiteljsku povijest. Gosp. Birin nam je pokazao podrum ukopan u zemlju veličine 160 m2 gdje se odvija prerada, vinifikacija i odležavanje vina Birin. Podrum je opremljen sa svim potrebnim alatima i strojevima, a osim razgledavanja učenici su imali priliku sudjelovati u degustaciji vina.
Fotografije s izleta nalaze se na Facebook stranici škole.